4 jõulurooga, mida panna jõululauale

Foto: Shutterstock.com

Traditsioonide kohaselt peab jõulude ajal laual olema 9 erinevat rooga, et järgmine aasta veeta rikkuses ja jõukuses. Valmistamise retseptid võivad muidugi olla erinevad.

Need traditsioonilised toidud on:

1. Pekipirukad – uuteks ja põnevateks seiklusteks;
2. Herned – et uuel aastal ei peaks nutma;
3. Piparkoogid – armastuseks;
4. Hautatud hapukapsas – jõu ja energia jaoks;
5. Peet ja porgand – teeb tervise tugevaks;
6. Kala – toob raha;
7. Ümara kujuga küpsised – valguseks ja soojuseks;
8. Linnuliha, näiteks, kana või part – edu ja eesmärkide saavutamiseks;
9. Sealiha – suureks õnneks.

Las seekord traditsioonid olla – tõsta sel aastal lauale midagi uut, mis maitse poolest üllatab nii Sind kui ka kõiki Su külalisi! Proovi järele meie retseptid – 1a.ee gurmaanid on ette valmistanud mõned ideed, mida tasuks kindlasti järele proovida jõulude ajal!

Krõbekana sidrunitäidisega – maailma parimad retseptid!

Foto: Shutterstock.com

See retsept on üsna lihtne ning roog valmib suhtelistelt kiiresti, seega retsept tuleb kasuks ka siis, kui külalised saabuvad ootamatult.

Koostisosad:

* terve kana;
* 4 värsket sidrunit;
* 2 spl oliiviõli;
* 1 tl soola;
* 1 tl jahvatatud musta pipart;
* ½ tl tšillipulbrit;
* 2 spl mett.

Valmistamine:

1. Riivi üks sidrunikoor peene riiviga keskmise suurusega kaussi, lisa õli ja maitseained. Sega kõik kokku ning saadud segu määri kana peale.
2. Ülejäänud terved sidrunid lõika viiludeks, lisa maitseained ning täida nendega kana.
3. Pane kana küpsetuskotti ning lase küpseda umbes 45 minutit 200 kraadises kuumuses alt ja pealt.
4. Umbes 20 minuti pärast keera kana nii, et see üleni vedelikuga kokku saaks.
5. Pressi sidrunimahl ühes poolikust sidrunist ning sega see meega kokku, seejärel vala segu kana peale 45 minuti pärast. Pane kana tagasi ahju umbes 10 minutiks, et sellel tekiks krõbe koorik. Kui Sinu ahjul on grillimise funktsioon, siis kasuta seda – kuid ole ettevaatlik, sest kana läheb üsna kiiresti kõrbema!

Kanapraad on valmis – serveeri seda praekartulite ja värske salatiga! Et oleks praadi lihtsam tükeldada, soeta aegsasti teravad köögitarvikud. Sulle kulub ära terav kööginuga ning elegantsed lauatarvikud.

Erivariatsioonides täidetud munad

Photo: Shutterstock.com

Täiedetud mune on lihtne ja kiire valmistada, lisaks saad kasutada oma fantaasiat, kombineerides endale meeldivaid maitseid!

Koostisosad:

* 6 kõvaks keedetud muna;
* pool pakki majoneesi;
* 1 spl sinepit;
* jahvatatud must pipar või muud maitseained enda valikul;
* kilu, kaaviar, marineeritud šampinjonid, till või murulauk dekoreerimiseks.

Valmistamine:
1. Koori munad, lõika pooleks ning eemalda munakollane.
2. Munakollane aseta kaussi ning purusta see kahvliga pudruks.
3. Lisa maitseained, sinep, majonees ja sega kõik hästi läbi.
4. Täida munad saadud massiga ning aseta need suurele taldrikule serveerimiseks. Munade peale pane soovitud tooted – kilu, kaaviar jne.

Et täidis näeks parem välja, soeta kondiitrikott tülliotsikuga, et täidis munas näeks rikkalikum välja.

Ahjuõunad jäätisega

Foto: Shutterstock.com

Jõuluroad ilma magustoiduta on raske ette kujutada. Tõsta lauale ahjuõunad jäätisega!

Koostisosad:

* 6 keskmise suurusega õunad;
* vanilje või plombiiri jäätis;
* 2 tl jahvatatud kaneeli;
* 3 spl mett;
* 3 spl võid;
* mandlid.

Valmistamine:

1. Pese õunad ära ja lõika õuna ülemine osa ära, mida hiljem kasutada “mütsikesena”.
2. Väikese noa või lusikaga eemalda õunasüda ning õuna pehme osa.
3. Aseta õuna pehme osa potti koos mee, või ja kaneeliga, ja järjepidevalt segades hauta kuni mesi ja või on sulanud.
4. Täida õunad seguga, pane äralõigatud “mütsike” peale ja pane täidetud õunad kuumakindlasse keraamilisse ahjuvormi.
5. Küpseta õunu kummaltki poolt umbes 20 kuni 35 minutit 180 kraadi juures.
6. Serveeri kohe kui valmis, pannes “mütsikese” alla ühe jäätisepalli ning puistates üle mandlipuruga.

See ei ole mitte ainult maitsev, vaid ka väga aroomiline retsept, mis toob koju ehtsa pühade lõhna. Et magustoit kindlasti õnnestuks, vali kvaliteetne ahjunõu, mis ei lase õuntel ära kõrbeda!

Jõulupunš

Foto: Shutterstock.com

Õhtusöögi kõrvale sobib suurepäraselt ka jõulupunš. Siin on retsept!

Koostisosad:

* 1l punast veini;
* 0,5l tumedat rummi või brändit;
* 1l mustsõstra või jõhvikamahla;
* 100 g heledaid rosinaid;
* 2 apelsini;
* 1 sidrun;
* 4 kaneelipulka;
* 1 spl nelki;
* tähtaniis kaunistamiseks.

Valmistamine:

1. Vala punane vein 0,3l rummi või brändiga kokku ühte suurde anumasse, lisa viilutatud apelsin, sidrun ja kaneelipulgad ning nelgid.
2. Keeda jooki aeglasel tulel kuni sel tekib esimene mull, seejärel vala ülejäänud rumm või brändi sinna juurde.
3. Vala punš kuumakindlatesse klaasidesse või tassidesse, lisa üks apelsini viil ja üks tähtaniis igasse tassi. Serveeri kuumalt!

Jõulupunši võib valmistada ka ilma alkoholita, asendades alkohoolseid jooke mahla ja siirupiga.

Tuletame meelde, et alkoholi tarvitamine on tervisele kahjulik!

Need jõulutoidud maitsevad kõigile – neile, kes hindavad traditsioonilisi retsepte, kuid ka neid, kes meeleldi proovivad midagi uut. Mida sa ka ei otsusta oma lauale panna, lase fantaasial lennata ja proovi erinevaid koostisosi ja kaunistusi. Uued retseptid on alati põnevad, proovi järgi!

1a.ee soovib maitsvaid ja perekeskseid pühi!

16.12.2017
Autors: mobilukss

Pievienot komentāru