Liitu SMART NET lojaalsusprogrammiga ja säästa! Liitu

 Kolm õpetust, kuidas valida õige jalgrattakiiver


 
Kõigile alla 16-aastastele ratturitele on kiivrid kohustuslikud, kuid olenemata sellest eelistavad ka täiskasvanud kanda seda nn kõige soodsamat elukindlustust jalgrattaga sõites. Kuidas teha õige valik? Milline kiiver on parim? Lisaks paljudele teistele küsimustele leiad vastused käesolevast artiklist.

Oluline on teada, et elu päästab vaid õigesti valitud kiiver, mis sobitub veatult pähe ja mida on mugav kanda.

Kiivrite tüübid

Kiivreid on erinevaid – teismelistele ja lastele, meestele, naistele või mõlemale ehk unisex tüüpi. Samuti saab neid eristada stiili, mugavuse, värvi, turvalisuse, kaalu ja otstarbe põhjal.

Üldjuhul on oluline et:
  • lapsed ei tohiks kanda täiskasvanute kiivreid ja vastupidi, sest nende ehitus ja konstruktsioon tagavad turvalisuse üksnes inimesele, kellele see on kasutamiseks mõeldud;
  • kiiver peab vastama otstarbele – eri stiilidega kiivrid on mõeldud erisugusteks funktsioonideks: sportlikumatel on efektiivne jahutus, maastikusõidu- ja matkakiivritel asuvad ventilatsiooniavade ees putukakaitse, trikikiivril on kaitsed külgedel jne.
  • õigesti valitud kiiver on mugav, pakub maksimaalset kaitset ja vastab  peaümbermõõdule.

Kiivri suurus ja kaal

Kiivri valimisel on väga oluline selle suurus. Lastele sobilikud kiivrisuurused on kuni 56 sentimeetrise ümbermõõduga ning täiskasvanutele kuni 64 ja rohkemaga. On tähtis, et kiivrit ei osteta kasvuvaruga, vaid see peab olema kohe paras.

Üldjuhul kaaluvad lastele mõeldud kiivrid 180 kuni 240 grammi ja täiskasvanute omad 210 kuni 300 grammi, olenevalt valmistatud materjalist ja otstarbest.

Vastupidav materjal

Kiivreid valmistatakse erinevatest materjalidest:
  • ABS – see on tugev ning vastupidav materjal, mida kasutatakse ekstreemspordiga tegelevatele inimestele kiivrite valmistamiseks ning seetõttu on kiiver ka kaalult veidi raskem
  • EPS vaht – keskmise tihedusega materjal, mis aitab kukkumisel leevendada tekkivat põrutust
  • Polükarbonaat – kerge ja vastupidav, mida kasutatakse maanteesõidu või mägirataste kiivrite valmistamisel
  • PVC – kaalult kerge ja õhukesest materjalist kiiver, mille omadused on sarnased ABS-le 
  • Polüamiid – materjal, mis pakub suuremat vastupidavust külmale, niiskusele ja vihmale

Tasub teada!

  • Mõned peakaitsed on valmistatud selliselt, et nendelt saab eemaldada polstri, et seda paremini puhastada.
  • Helkivaid elemente sisaldavad kiivrid võimaldavad ratturit pimedal ajal paremini märgata.
  • Kiivrite erinev arv ventilatsiooniavasid ja nende ette paigaldatud putukavõrgud ei ole niisama, vaid täidavad oma eesmärki.
  • UV-kaitsega tooted pakuvad kaitset päikesekiirguse eest.
  • Eemaldatav visiir kaitseb sõidu ajal silmi päikese, tuule ja vihma eest.

Kiiver kindlalt pähe!

Pane tähele, sest see on väga oluline info kõikidele lapsevanematele ja neile, kes harrastavad jalgrattasporti või on aktiivsed sõiduharrastajad.

Kiiver, mis on õigesti valitud, ei liigu, kui kallutada pead ette-taha ja on mugav. Kui peakaitse tekitab mingilgi põhjusel surumis- või ebamugavustunnet, tuleb sellest tootest loobuda, sest vastasel juhul võid pärast mõnetunnist jalgrattasõitu kurta peavalu.

Kiivri pähe panemisel peab alati varuma aega selle reguleerimiseks. Lõuarihma kinnitusklambrit on kõige mugavam taasavada ja –kinnitada, kui see jätta külje peale. V-kujuline ühendus peab aga jääma selliseks, et kõrvadel oleks mugav ja kiiver oleks kandes õiges asendis.

Üldjuhul sisaldavad kõik peakaitsmed kukla kinnitusmehhanismi, millega saab kiivri tihedalt ümber pea keerata, et see ei liiguks. Vastasel juhul ei ole selle kandmisest mingisugust kasu.

Suurepärase valiku ning hea kvaliteedi ja hinnaga kiivrid leiad suurimast veebipoest 1a.ee, kus on üle 300 erineva toote, mille seast saad valida nii tüübi, suuruse, värvi, materjali kui ka kaalule vastava kiivri. Tarku valikuid ja ohutut sõitu!


Jalgrattakiiver universaalne Force BMX, must, S/M

Jalgrattakiiver universaalne Force BMX, must, S/M

28,59 / tk
Jalgrattakiiver teismelistele Uvex Kid 3 Dirtbike, kollane/hall, 51-55 cm

Jalgrattakiiver teismelistele Uvex Kid 3 Dirtbike, kollane/hall, 51-55 cm

42,90 / tk
Jalgrattakiiver universaalne Force BMX, must, S/M

Jalgrattakiiver universaalne Force BMX, must, S/M

28,59 / tk
Jalgrattakiiver teismelistele Uvex Kid 3 Dirtbike, kollane/hall, 51-55 cm

Jalgrattakiiver teismelistele Uvex Kid 3 Dirtbike, kollane/hall, 51-55 cm

42,90 / tk