Liitu SMART NET lojaalsusprogrammiga ja säästa! Liitu

Filtreerimine

Näita tooteid
Hind
Toote tüüp
Kaal, kg
Kaubamärk Bialetti×
Kuvatud: 2
Sorteeri:
Kohvioad Bialetti Perfetto, 0.5 kg
11,39 / tk
-11% KOODIGA
Kohvioad Bialetti Perfetto, 0.5 kg
  • Kaubamärk: Bialetti
  • Kohvi tüüp: Kohvioad
  • Röstimine: Keskmine
  • Kaal: 0.5 kg
Tarne
Kättesaamine väljastuspunktist
Kohvioad Bialetti Delicato, 0.5 kg
11,29 / tk
-11% KOODIGA
Kohvioad Bialetti Delicato, 0.5 kg
  • Kaubamärk: Bialetti
  • Kohvi tüüp: Kohvioad
  • Röstimine: Õrn
  • Kaal: 0.5 kg
Tarne
Kättesaamine väljastuspunktist

Kuidas valida parimat kohvi?

Kohv on üks levinumaid jooke, mida igapäevaselt tarbitakse: on leitud, et umbes 62% inimestest joovad seda iga päev. Kuigi kohvi joomise peamine eelis on energia saamine, aitab kofeiini tarbimine kaasa ka rasva efektiivsemale põletamisele ja füüsilise jõu parendamisele. Lisaks on leitud, et selle mõõdukas koguses joomine vähendab ka ohtu haigestuda diabeeti ja südamehaigustesse.
 
Erinevaid kohviube, -puru ja -kapsleid on müügil pea lugematus koguses ning uusi tooteid tuleb iga päevaga juurde. Seega võid end ühel hetkel leida kohviriiulite vahel seismas, silme esine toodete rohkusest kirju. Millist toodet valida? Mille järgi head kohvi üldse ära tunda, kui parasjagu ei ole maitsmiseks võimalust? Vaatame asja lähemalt ja leiame koos neile küsimustele vastused!

Valmistusviis

Üks moodus, kuidas kohvitooteid liigitada, on nende valmistusviisi järgi. 
  • Kapselkohvi kasutatakse vaid kapselkohvimasinates. Kohvikapsel on alumiiniumfooliumiga ümbritsetud plastmahuti, mille sisse on pandud jahvatatud kohv. Üks tassitäis võrdub ühe kapsliga, mida ei saa taaskasutada: üldjuhul on ühes kapslis umbes 65-100 milligrammi kofeiini.
    Kapselkohvi kohta on levinud palju väärarusaamasid, muuhulgas ka see, et kapsli sees olev kohv ei ole päris.  On üldteada fakt, et kohv on värskeim kohe peale ubade röstimist - kapslites säilitatav kohvipulber pakendatakse plastikust mahutisse vahetult peale kohviubade jahvatamist, seega on kahtlemata tegemist n-ö õige kohviga. Kuna kapslite pakendamise eesmärk on vältida selle sisu kokku puutumist õhu ja niiskusega, säilib kapsli lukustamisel ka kangus ja maitse aja jooksul sama. Seega on kapslikohv alati aromaatne ja värske. Kuna kapselkohvimasinate tööpõhimõte on üsna lihtne, on kohvijoogi valmistamine ka üsna kiire ja mugav - paari nupuvajutusega saab ka kodustes tingimustes valmistada joogi, mida muidu ostaksid mõnest kohvikust.
    Kohvikapslite miinus on, et need ei ole keskkonnasõbralikud: näiteks on Hamburgi linnavalitsus keelanud sealsetel ettevõttetel kasutada kohvikapsleid, kuna iga kapsli kasutamisega kaasneb ka töötlemist vajava prügi maht. Võrreldes kapsleid näiteks tavapärase kohvipuruga, on ka nende hind mõnevõrra kallim: keskmiselt on ühes pakis 16 kapslit, paki hind on umbes 5 eurot. Samas purukohvi hind umbes 4 eurot, kuid ühest pakist piisab üldjuhul ühe kuu jooksul igapäevaseks valmistamiseks.
  • Kohvioad leiavad laialdast kasutust nii erinevates kohvimasinates kui ka presskannus kohvi tehes. Seepärast on ubade näol tegemist ka kõige enam ostetuma kohvitootega.
    Kohviube saab kasutada nii pool- kui täisautomaatsetes espressomasinates: kui automatiseeritud seadme puhul tuleb oad vaid valada spetsiaalsesse anumasse ning ülejäänud töö teeb masin ise, siis poolautomatiseeritud kohvimasina puhul tuleb oad eelnevalt jahvatada. Protsess on sarnane ka presskannu kasutamisel - ubade jahvatusega pead tegelema ise. Kuna kohv on parima maitsega vahetult peale jahvatamist, on oad seepärast hinnatud kaup.
    Küll aga on kohviubade kasutamise puuduseks vajadus soetada kohviveski: kui sul on kodus automaatne kohvimasin, siis veskit muidugi osta ei ole vaja, küll aga tuleb muudel juhtudel, kui oad kasutusse peaksid minema, seadeldis ikkagi muretseda. Samuti ei ole ubade hind ka kõige soodsam: 1 kilogramm ube maksab keskmiselt 15 eurot.
  • Jahvatatud kohv on samuti üks levinud kohvitooteid: kõige sagedamini kasutatakse seda presskannuga kohvi valmistamiseks. Mida rohkem on kohviube töödeldud, seda peenemaks kohvipuru muutub. Kuna kohvipuru suurus mõjutab joogi maitset ja mõneti ka kangust, jahvatatakse kohvitüüpe ka erinevas mahus. Kui peeneks jahvatatud oad on esialgu küll kangemad ning nende maitse on samuti intensiivsem, siis oksüdeerub peene puru paki avamisel kiiremini ja kaotab üsna ruttu oma aromaatsuse. Seega tuleb pakk selle avamisel võimalikult lühikese aja jooksul ära kasutada.
  • Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstraktist valmistatud kohvipuru, mis on ilmselt kõige taskukohasem kohvitoode. Tänu sellele on lahustuv kohv on paljudes maailma piirkondades väga populaarne, moodustades mõnes riigis lausa üle 50% kogu tarbimisest. Tegemist on ka kiirema odavama ja lihtsama viisiga, kuidas päevane kohviannus kätte saada - joogi valmistamiseks tuleb panna paras kogus puru oma tassi ja valada peale keev vesi. Kangust saab samuti hõlpsasti reguleerida, lisades tassi rohkem või vähem pulbrit. Samas võivad kõik kohvigurmaanid ilmselt nõustuda, et lahustuv jook on siiski veidi tööstuslikuma maitsega, mistõttu pole tegemist tootega, mida kohviarmastajad poeletilt kaasa haaraksid.
  • Kohvipadjad meenutavad oma väljanägemiselt teekotte ning neid kasutatakse vaid selleks mõeldud spetsiaalsetes masinates - kuna kapsel- ja espressomasinad on kohvituru selgelt juba vallutanud, kohtab vaid patjadel toimivaid masinaid üsna vähe. Kohvipatjade kasutamise peamine erisus on, et masinad töötavad filterkohvimasinale sarnasel põhimõttel, kus kuum vesi peab aeglaselt tilkuma läbi kohvipaksu, millest tulenevalt võtab joogi valmimine ka kauem aega. Sarnaselt kapslitele võrdub üks padi ühe portsjoniga.

Kohvioa tüüp

Nagu oleme seni koos teada saanud, siis pole vahet, millisest kohvitüübist jutt on - nad kõik on algselt toodetud kohviubadest. Seega tulevad teadmised erinevatest ubadest kohvi valimisel kindlasti kasuks. 
  1. Arabica kohvioad on kõige populaarsemad: neil on õrn, kergelt puuviljane ja magushapukas maitse. Samas võib selle maitse varieeruda vastavalt sellele, kus kohvimarjad on kasvatatud. Need oad on üldjuhul ka turu kalleimad.
  2. Robusta kohviubade maitse on mõru ja kofeiini sisaldus on suurem: seepärast sobivad need oad ideaalselt näiteks espresso valmistamiseks. Robusta ubade hind on mõnevõrra soodsam, mispärast on samuti tegemist laialdaselt levinud oaliigiga. 
  3. Liberica kohvioad on pärit Aafrikast ja need ei ole tarbijate seas nii levinud kui varasemalt kirjeldatud oad. Liberica ubadel on puuviljane, kuid samas ka kange ja tasakaalustatud maitse. 
  4. Lisaks müüakse ka selliseid pakke, kus erinevad oad on omavahel segatud. Ube segatakse sageli selleks, et pakkuda tarbijale ainulaadseid maitseelamusi. 

Röstimisaste

Röstimisaste tähendab lihtsustatult selgitatuna seda, kui kaua on kohviuba röstitud. Hele röst viitab, et küpsetamise aeg on olnud lühem kui tumedal röstil ja vastupidi. 
 
Kohvitööstuses on röstimise astme kirjeldamiseks välja töötatud lihtne kolmeastmeline süsteem, mille järgi saab röstiastmeid liigitada heledaks, keskmiseks ja tumedaks. Samas on nii aja kui ka kohvi arenguga klassifikatsiooni pidevalt täiendatud, mispärast osa tootjaid vastavalt oma sortimendile välja töötanud enda parameetrid, mille järgi müüdava toodangu kangust kirjeldada. Samas kehtib üldpõhimõte, et tumedama röstiga ubade maitse on mõrkjam ja intensiivsem, samas kui heledama röstiga kohv on veidi happelisema maiguga.

Kuidas valida kohvikapsleid?

Kohvikapslid on viimaste aastate jooksul saanud aina enam populaarsemaks - kapselmasinate hind on taskukohane ning joogi kvaliteet rahuldab ka kõige kriitilisema maitsemeelega kohvifanaatiku nõudmised. Kuna kapslite valimine ei pruugi nii lihtne olla, kui alguses tundub, siis vaatame koos, kuidas kapsleid valida. 
 
Esmalt tuleb uurida, millised kapslid masinasse sobivad. Näiteks ei sobi Pauligi kapslid Dolce Gusto kapselmasinasse ning ilmselt esineb sarnaseid olukordi ka teiste tootjate puhul - seepärast tuleb soetada masinale sobivad kapslid. Järgmisena tuleb otsustada, millist kohvijooki juua soovid: kapsleid on olemas igale maitsele, seega tuleb vaid leida  endale meelepärane. Lõpetuseks uuri, mitu kapslit ühes pakis on ja kas nende arv on sinu jaoks piisav- pea meeles, et üks kapsel võrdub ühe serveerimiskogusega.
 

Korduma kippuvad küsimused (KKK)

Milline on parim kohv?
Kuigi arvamusi on erinevaid, siis üldiselt peetaks parimaks kohviks Arabica tüüpi kohvi. Kõige parema kohvimaitse saab värskelt jahvatatud ubades.
Milline on parim kohviuba?
Kohviarmastajad on kõige kõrgemalt hinnanud Arabica kohviubadest valmistatud jooki. kohviubade valmisel jälgida Kohvi pakendamise kuupäeva ning jälgida et see poleks vanem kui pool aastat. Avatuna võiks oad ära tarbida 1-2 kuu jooksul, nii ei muutu ubade maitse ja aroom.
Milline on parim kapselkohv?
Kapsel kohvi valimisel abistab kapsli pakendite peal olev maitse kirjeldus. Tavaliselt kapselkohvil on olemas ka spetsiaalsed testimise pakid, milles on palju erinevaid maitseid ning saab katsetada erinevaid ilma, et peaks terve paki kapsleid ostma.
Milline on parim kohv presskannu jaoks?
Presskannu jaoks on ideaalseim keskmise jahvatusega kohv. Maitse osas tuleb aga igaühel endal otsustada. Üldiselt on kohvipaki peal vastavad märgistused milliseks kovhivalmistamise meetodiks see paremini sobiks. Kui valida kohv, mis on mõeldud presskannu, siis tasub see valida.
Kuidas valmistada kapselkohvi?
See on imelihtne - vala veepaaki piisavas koguses vett, pane masin soojenema, lisa kapslimahutisse uus kapsel ja kui masin on märku andnud, et see on valmis joogi valmistamiseks, saab nupuvajutusega kohv valmis.