Vaakumpakendaja
Toidu raiskamine on saanud selle sajandi suureks probleemiks. Nii palju on toitu mis läheb äraviskamisele vaid seetõttu, et paljud meist ei tea kuidas saaks toiduainete kehtivusaega pikendada. Üheks võimaluseks on loomulikult sügavkülmik ja toidu sügavkülmutamine, kuid teiseks heaks variandiks on toidu vaakumpakendamine.
Vaakumpakendajad on suurepärased ja kaasaegsed abimehed toidu pikemaajaliseks säilitamiseks. Koos nende seadmetega kasutatakse spetsiaalseid vaakumkotte või kilesid. Vaakumpakendaja tööpõhimõte on aga suhteliselt lihtne. Nimelt pannakse toiduained vaakumkotti ja vaakumpakendaja imeb kotist üleliigse õhu välja ning ´´liimib´´ pärast seda kotisuu kinni, et õhk sinna enam ligi ei pääseks.
Tänu sellele, et vaakumkotid on õhukindlad, ei ole bakteritel enam vajalikku hapniku ning toiduainete riknemine peatub. Tõsi küll, et seda vaid mõneks ajaks ja tasub teada, et vaakumpakendatud toit ei säili paraku siiski igavesti. Loomulikult pikendab vaakumpakendatud toidu säilivust veel lisaks selle sügavkülmutamine, kui tegemist on toiduainetega mis taluvad sügavkülmutamist.
Vaakumpakendatud toit säilib oluliselt kauem!
Oleme kokku pannud ka väikese tabeli, kus on näha erinevused toidu pakendamise viiside kohta:
Toiduaine | Kus säilitada? | Tavaliselt pakendatud | Vaakumpakendatud |
Kauivained | Sahver | 1 kuu | 2 aastat |
Juust | Külmikus | 2 nädalat | 8 kuud |
Kala | Sügavkülmas | 6 kuud | 2 aastat |
Liha | Sügavkülmas | 6 kuud | 2-3 aastat |
Hakkliha | Sügavkülmas | 4 kuud | 1 aasta |
Köögiviljad | Sügavkülmas | 8 kuud | 2-3 aastat |
Marjad | Sügavkülmas | 2 kuud | 1 aasta |
NB! Toidu raiskamise vältimiseks tasub teada ka seda, et kui tootel on märgitud info – parim enne, tohib neid toiduaineid tarbida ka pärast parim enne kuupäeva lõppu, kuid siis ei pruugi olla toit enam sama kvaliteetne.
Vaakumpakendajate tüübid
Nii nagu tänapäeval ikka, on masinaid müügil väga erinevaid, et rahuldada iga tarbija vajadusi nii palju kui vähegi võimalik.
- Mini – ehk käeshoitavad vaakumpakendajad- sellised pakendajad kinnituvad spetsiaalsete kilekottide või konteinerite külge ja tõmbavad kogu seal sees oleva üleliigse õhu välja integreeritud ventiili abil. Minipakendajad on väikesed ja kompaktsed.
- Vaakumkambrid- on seevastu väga võimsad ning tekitavad tugeva vaakumi, tõmmates vaakumi kambrisse ja kotti samaaegselt. Pärast õhu kotist välja imemist suletakse kotisuu kuumuse abil kinni. Selline vaakumsüsteem võimaldab vaakumkotti pakendada ka vedelikke, ilma neid eelnevalt sügavkülmutamata. Peamiselt on selliseid seadmed professionaalseks ja tööstuslikuks kasutamiseks.
- Vaakumpakendajad koduseks kasutamiseks- see on enamlevinud tüüp, mille puhul tõmmatakse õhk välja ainult vaakumkotist. Seadmed vajavad spetsiaalseid vaakumkotte ning erinevate tootjate puhul on masina jaoks sobivad kotid ja kiled erinevad. Seega valige alati konkreetsele masinale vastav kilematerjal või kotid.
Erinevad lisafunktsioonid
- Kilerulli hoidik ja lõikur- pakendaja küljes on spetsiaalne kilerulli hoidik ning pärast toiduainete kilesse panekut, teeb lõikur perfektse lõikuse vaakumkile rullile. Tänu sellele, saate te pakendada toitu täpselt nii nagu ise soovite ja parasjagu vaja on.
- Voolikuadapter purkide ja muude anumate sulgemiseks- lisaks sellele, et müügil on vaakumkotid, on olemas ka spetsiaalsed vaakumpurgid ja karbid kuivainete säilitamiseks. Kuivained säilivad oluliselt paremini ja pikema aja vältel kui purkidest üleliigne õhk välja imeda tänu spetsiaalsele voolikule, mis ühendatakse omavahel põhiseadme ja vaakumpurgi külge.
Vaakumkotid
Veel üheks variandiks toidu pikemaajaliseks säilitamiseks on selle kuivatamine. Hea abimees selleks tarbeks on puuvilja kuivati. Sõltuvalt mudelist ja tüübist on võimalik kuivatada puuviljakuivati abil lisaks puuviljadele ka juurvilju, liha ja kala. Tutvuge meie suurepärase kaubavalikuga ja tuntud brändide nagu Proficook, Arctixsport, Stollar ja Laica veebipoes 1a.ee!